Reizen met een ICD

Medische verrichtingen (april 2016)

Evenals in Nederland vertelt u voor het begin van elke medische handeling aan de behandelende arts of tandarts dat u ICD-drager bent en dat dit inhoudt dat er soms beperkingen zijn voor het gebruik van medische apparatuur met een sterk elektromagnetisch veld. Moet er een operatie plaatsvinden, dan is het misschien nodig om de ICD uit te schakelen (bijvoorbeeld bij een ingreep waarbij een zogenaamd  'elektrisch mes’ wordt gebruikt of met diametrie wordt gewerkt). Is er geen programmer van uw merk ICD voorhanden, dan kan dit desnoods gebeuren door tijdens de operatie een sterke magneet op de ICD te plakken. Wordt de magneet na de ingreep verwijderd, dan hervat de ICD zijn functie, tenminste als hij als zodanig geprogrammeerd is. Het is dus wel belangrijk dat u weet of dit bij uw ICD het geval is. Om alle risico’s uit te sluiten raden wij u in alle gevallen aan er bij het medisch personeel op aan te dringen dat uw ICD na de ingreep wordt gecontroleerd door een ICD-technicus. U weet dan honderd procent zeker dat de ICD weer goed functioneert. Voor een prettig vervolg van uw vakantie is dat wel belangrijk.


Adviseer eventueel de artsen in het buitenland, contact op te nemen met uw behandelend cardioloog in Nederland. Uw STIN-Emergency Card kan in zulke gevallen goede diensten bewijzen (zie onder : Problemen met de ICD

Overzicht van de voornaamste medische verrichtingen en eventuele beperkingen daarbij voor pacemaker- en ICD-dragers:

 Bestraling: Voorzichtigheid geboden. Tijdelijk uitzetten van de ICD In overleg met de cardioloog

(Zie op www.stin.nl het artikel Richtlijn Radiotherapie bij patiënten met een ICD of Pacemaker)

 

CT-scan: geen beperkingen.

Diagnostische röntgenfoto’s: geen beperkingen.

Diathermie: (elektocauterisatie of warmteapplicatie d.m.v. hoogfrequente wisselstromen bij lage rug- en/of nekklachten):  vermijden.

Echografie: geen beperkingen.

Elektrocardiogram (ECG): geen beperkingen.

E.S.T.W: Elektracorporeal shockwavetherapie: Behandeling bij o.a. hielspoor. Geen beperkingen.

Hittecoagulatie: (het stelpen van bloedingen door middel van hitte-coagulatie, waar soms gebruik van wordt gemaakt bij operaties): voorzichtigheid geboden.Eventueel mogelijk in overleg met de cardioloog. De ICD moet dan worden uitgezet.

Hoogenergetische straling:Voorzichtigheid geboden.In overleg met de cardioloog.

 Magnetische Resonantie Imaging (MRI): Soms al mogelijk. Is afhankelijk van het type pacemaker en ICD en draden (zie op www.stin.nl het artikel ICD steeds vaker MRI-bestendig (oktober 2014)

 

Microstroom Elektro Therapie (MET): vorm van pijnbestrijding ook wel APS (Actie Potentiaal Stimulatie) genoemd: vermijden.

 

Tandartsbehandelingen: voorzichtig zijn met het gebruik van ultrasone apparatuur bijvoorbeeld voor het verwijderen van tandsteen. Verder moet de tandarts erop letten dat de stroompjes en voedingskabels niet over de borst lopen.

 

Tens therapie bij pijnklachten: in principevermijden. Eventueel mogelijk na uitgebreid testen en in overleg met de cardioloog.

 

Vergruizer: voorzichtigheid geboden.Bij deze behandeling wordt er gericht gewerkt. Zolang de straal niet op de ICD of de geleiders gericht zijn, heeft het geen nadelig effect op de ICD

 

Opmerking: bij het samenstellen van dit overzicht is gebruik gemaakt van de tabellen uit de digitale ICD-brochure van de werkgroep ICD-Begeleiders Nederland. (zie: http://www.nvhvv.nl/werkgroepen/icd-begeleiders onder Downloads)