Boston Scientific (voorheen Guidant)

Sponsors stellen zich voor: Boston Scientific

De patiënt staat altijd centraal (april 2013)

Bas Damen, Marketing Manager Cardiac Rhythm Management Nederland

 

Bij Boston Scientific staat de patiënt centraal, maar we beseffen dat patiëntenzorg altijd beter kan. Die wetenschap heeft een hele reeks nieuwe producten opgeleverd die voorzien zijn van de meest moderne technologie en die ten doel hebben de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast willen we een bijdrage leveren aan de beheersing van de kosten van de zorg. In dit artikel kunt u lezen hoe door ons bedrijf aan deze dubbele invalshoek in de praktijk gestalte wordt gegeven.

 

Meer dan 40 jaar geleden introduceerde Boston Scientific als eerste een nieuw type batterij dat de levensduur van pacemakers sterk verbeterde. Vanaf het begin is dat een aandachtspunt geweest bij zowel pacemakers als ICD’s. Dat heeft ertoe geleid dat onze nieuwste apparaten (de INGENIO™ EL MRI en INCEPTA™ ICD) nu meer dan 10 jaar meegaan voordat ze verwisseld moeten worden!

 

Het bedrijf heeft zich niet alleen toegelegd op verlenging van levensduur en kwaliteit van de batterij maar ook op het ontwikkelen van unieke toepassingen zoals de RightRate™ sensor in pacemakers; binnenkort ook beschikbaar in de ICD’s. Dit algoritme (soort digitale instructie) kan op basis van de ademhaling het hartritme aanpassen tijdens de dagelijkse inspanningen. Dit geeft de patiënt de vrijheid om zijn dagelijkse activiteiten weer op te pakken! Verder kunnen tegenwoordig alle nieuwe apparaten van Boston Scientific automatisch door het ziekenhuis uitgelezen worden via ‘Remote Patient Management’, dit om te zorgen dat alle meldingen van het apparaat direct bekeken kunnen worden.

 

Afbeelding 1 en 2: Het ‘Remote Patient Management Systeem’ van Boston Scientific zorgt er voor dat de door het apparaat geregistreerde gegevens draadloos naar het ziekenhuis worden verzonden. Uniek aan dit systeem (LATITUDE™NXT, links) is dat ook vitale informatie zoals bloeddruk en gewicht op afstand gevolgd kunnen worden (rechts).

 

De allereerste ICD met draden in het hart

Behalve door bovengenoemde vernieuwingen is Boston Scientific vooral bekend door de ontwikkeling en introductie van de eerste ICD. Ook de allereerste endocardiale (= in het hart liggende) ICD-elektrode komt uit de koker van Boston Scientific. 25 jaar later vormt het ontwerp van deze elektroden nog steeds de basis van onze nieuwste ICD-elektrode: de RELIANCE 4-FRONT™! Bewezen betrouwbaarheid in combinatie met het feit dat de elektrode op eenvoudige wijze in het hart kan worden geplaatst zijn belangrijke motieven gebleken om voor dit type te kiezen.

 

 

 

 

Afbeelding 3:  De allernieuwste Boston Scientific ICD-elektrode: RELIANCE 4-FRONT™. De opbouw is gebaseerd op die van de allereerste ICD-elektrode omdat die in de loop der jaren heeft bewezen gedurende langere tijd betrouwbaar te zijn.

 

 

 

 

 

 

De allereerste ICD zonder draden in het hart (S-ICD)

Boston Scientific blijft op zoek naar innovaties ten gunste van de patiënt en de patiëntenzorg. Een recent voorbeeld hiervan is de subcutane ICD van de firma Cameron Health. Uniek aan het S-ICD- systeem is dat er geen ICD-elektrode in het hart wordt geplaatst maar onder de huid (subcutaan). Bekende problematiek met elektroden in het hart wordt op deze manier vermeden terwijl de patiënt toch beschermd is tegen ritmestoornissen! Boston Scientific heeft Cameron Health vorig jaar overgenomen nadat er jaren lang intensief is samengewerkt voor de ontwikkeling van deze technologie.

  

Afbeelding 4: De innovatie op het gebied van ICD-technologie: De S-ICD

 

Met de introductie van de S-ICD kunnen patiënten en artsen nu samen een afgewogen keuze maken tussen het gebruik van een ‘traditioneel of transveneus ICD-systeem’ met draden door de aderen of venen en in het hart of het subcutane S-ICD-systeem. Bij die keuze moet de patiënt er wel rekening mee houden dat de S-ICD niet voor iedereen geschikt is. Cardiale resynchronisatie therapie (CRT – zie verder) bijvoorbeeld is uitgesloten. De behandelend arts kan daar meer informatie over verstrekken.

 

In Nederland heeft men veel ervaring opgedaan met het implanteren van deze S-ICD-systemen. Meer informatie over de S-ICD en resultaten kunt u uitgebreid terugvinden op de website van de STIN,www.stin.nl, door op de homepage rechtsboven de zoekterm S-ICD in te tikken.

 

Pionier in resynchronisatie therapie

Veel ICD-dragers hebben een speciale ICD met een extra elektrode die naar de linkerhartkamer gaat. Deze hartfalenpatiënten hebben een zogenaamde CRT-D gekregen: een ICD die niet alleen beschermt tegen plotselinge hartdood maar die bovendien Cardiac Resynchronisation Therapy (CRT) afgeeft. Daardoor trekken de beide hartkamers of ventrikels weer gelijktijdig of synchroon samen. We spreken daarom ook wel van biventriculaire stimulatie. Sinds de introductie eind vorige eeuw heeft de CRT-D de kwaliteit van leven van veel patiënten aanzienlijk verbeterd. Deze therapie is ontwikkeld door Boston Scientific. Daarbij werden proefpersonen wereldwijd (onder andere in het Universitair Medisch Centrum Utrecht) in studieverband biventriculair gestimuleerd met een aparte pacemaker voor zowel de linker- als de rechterkamer van het hart.

 

De allernieuwste CRT-apparaten van Boston Scientific leveren nu ook waardevolle diagnostische informatie aan over het verloop van hartfalen. Uniek hierbij is het constant meten van de ademhaling waardoor bijvoorbeeld ook slaapapneu (het stilvallen van de ademhaling tijdens het slapen) dat het risico op hartritmestoornissen vergroot, gedetecteerd kan worden. Hartpatiënten die hieraan lijden kunnen vervolgens succesvol worden behandeld zodat er minder risico bestaat voor ritmestoornissen.

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 5: Het allernieuwste op gebied van CRT: De INCEPTA™CRT-D. Het apparaat heeft tevens de mogelijkheid om het verloop van slaapapneu te registeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe behandeling voor hartfalen

Ook binnen de behandeling van hartfalen blijft Boston Scientific op zoek naar nieuwe technieken. Een mogelijk nieuwe manier om dit te behandelen is stimulatie van de nervus vagus (een hersenzenuw die door de hals naar het hart loopt) met een neurostimulator (een soort pacemaker, zie afbeelding).

  

Afbeelding 6: De PRECISION Plus neurostimulator voor de behandeling van hartfalen door stimulatie van de nervus vagus.

 

Deze veelbelovende methode lijkt de hartfunctie en bewegingscapaciteit van patiënten aanzienlijk te verbeteren. Verder zou deze therapie ook het verslechteren van de pompfunctie van het hart tegengaan! Op dit moment wordt in een grote internationale klinische studie, waaraan ook het UMC Utrecht deelneemt, de effectiviteit van deze methode onderzocht (meer informatie over deze studie vindt u in STIN-journaal 2013-1 of opwww.stin.nl> Leven met de ICD > Medisch).

 

 

Het bedrijf Boston Scientific

Boston Scientific telt momenteel 24.000 medewerkers die werkzaam zijn op 26 kantoren. Het hoofdkantoor bevindt zich nog altijd in Natick, Boston in de Verenigde Staten. De Europese kantoren zijn gevestigd in Parijs en in Diegem (België). Het internationale distributiecentrum voor heel Europa en ver daarbuiten bevindt zich in Kerkrade.

 

Het bedrijf is al meer dan 30 jaar pionier in de medische branche en voorziet letterlijk in kwaliteit van leven van top tot teen. De afgelopen vijf jaar is daartoe bijna zes miljard dollar geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling met onder meer als resultaat de hoogwaardige, innovatieve producten voor de behandeling van hartfalen (Cardiac Rhythm Management) die hiervoor zijn besproken.

 

Maar de Cardiac Rhythm Management Divisie is niet de enige ‘poot’ van het bedrijf. Een breed gamma aan andere, voornamelijk minimaal invasieve therapieën (behandelingen waarbij volstaan kan worden met een kleine incisie) behoort tot het productaanbod. De voornaamste zijn:

 

De Interventiecardiologie

Deze richt zich op het behandelen van vernauwingen in de coronaire vaten (vaten die het hart zelf van bloed voorzien). Dit gebeurt door middel van katheters die via de lies of arm richting het hart gaan. Bekend zijn het zogenaamde dotteren (het open maken van een vernauwing met een ballon) en de stentplaatsing (plaatsen van metalen buisjes die het vat open houden). Ook de nieuwste technologieën zoals het afsluiten van het linkerhartoor (WATCHMAN™, zie afbeelding links) om zo beroertes te voorkomen zonder bloedverdunners te moeten slikken alswel het plaatsen van een hartklep via een katheter in de lies (LOTUS™, zie afbeelding rechts) vallen onder deze divisie.

Afbeelding 7: De WATCHMAN™ voor het afsluiten van het linkerhartoor bij boezemfibrilleren.

Afbeelding 8: De LOTUS™ aortaklep die via de lies in het hart geplaatst kan worden.

 

 

De neuroradiologie

Neuroradiologie houdt zich onder andere bezig met de behandeling van patiënten met hersenbloedingen ten gevolge van vaatverwijdingen (aneurysmata). Deze behandeling vindt plaats met katheters en spiralen (coils) die door middel van een geleidekatheter en voerdraden via de liesslagader naar de vaten in het hoofd gaan.

 

De radiologiedivisie

 Zij levert materialen voor de interventieradioloog. Deze behandelt afwijkingen in andere bloedvaten dan die van het hart, zoals de bekken-, been- en buikvaten. Evenals bij de cardiologie zijn de dotterbehandeling en de stentplaatsingen de belangrijkste ingrepen. Maar ook worden bloedingen, tumoren, dialyse shunts (nodig voor de verbinding van de bloedvaten met de dialyseapparatuur), nierafwijkingen en infecties behandeld.

 

De endo-chirurgische divisie

Deze divisie ‘werkt’ in diverse ‘holtes' van het lichaam. Endoscopie behandelt bijvoorbeeld tumoren die vernauwingen in o.a. slokdarm, dikke darm, galwegen, maag en longen veroorzaken. Verder worden ook galstenen endoscopisch verwijderd. Urologie en gynaecologie behoren ook tot deze divisie in zoverre het de behandeling van nierstenen en baarmoederbloedingen betreft.

 

Neurostimulatie voor de behandeling van chronische pijnen

Dit is een geheel nieuw medisch werkgebied dat nog het meeste verwant is aan ICD-therapie en de behandeling van hartfalen. De chronische pijn wordt bestreden met behulp van een klein onderhuids implantaat dat via één of twee elektroden kleine pulsjes afgeeft. Deze elektroden worden in de beschermde vliezen van het ruggenmerg geplaatst. Boston Scientific heeft de meest geavanceerde neurostimulator voor de chronische pijnpatiënt. De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil en chronische hoofdpijn, migraine, een overactieve blaas- en hersenstimulatie behoren tot toekomstige aandachtsgebieden.

 

Boston Scientific Nederland

Nederland kent zijn eigen sales- en marketingkantoor in Nieuwegein. Vanuit hier staan dagelijks bijna 50 medewerkers van klantenservice en secretariaat, klinische specialisten en vertegenwoordigers tot uw dienst. Service en kwaliteit zijn daarbij de sleutelwoorden.

 

Voor meer informatie over onze producten bezoekt u onze internationale website: www.bostonscientific-international.com.