BIOTRONIK

Sponsors stellen zich voor: BIOTRONIK

Meer dan vijftig jaar voorop in innovatie

tekst: Henry van Dorst, Marketing Manager bij BIOTRONIK

 

De redactie van het STIN journaal vindt het erg belangrijk u voortdurend op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen op ICD-gebied. Vandaar dat we de ICD-fabrikanten, tevens onze sponsors, in de gelegenheid stellen u te informeren over hun nieuwste producten. In een nieuwe serie ‘Sponsors stellen zich voor’ bijt BIOTRONIK het spits af.

 

In 2013 vierde BIOTRONIK zijn vijftigste verjaardag. Sinds 1963 staan bij BIOTRONIK de veiligheid en gezondheid van de patiënt op de eerste plaats. Om deze te garanderen werken we nauw samen met de medische sector, universiteiten en onderzoekers. Zo kennen we de exacte behoeften van patiënten én artsen en kunnen we hier adequaat op reageren. Deze manier van werken heeft zijn vruchten afgeworpen: 55 jaar na oprichting is BIOTRONIK met zijn 5600 werknemers aanwezig in meer dan honderd landen in alle vijf de continenten.

BIOTRONIK is in 1963 opgericht in Duitsland door de fysicus Max Schaldach en de ingenieur Otto Franke nadat zij de eerste pacemaker hadden ontwikkeld. Daarna hielden zij zich voornamelijk bezig met het verlengen van de levensduur van het apparaat door het verbeteren van de batterijtechnologie, de eerste van vele baanbrekende vernieuwingen. In 1976 werd dr. Schaldach benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Erlangen. Dit betekende een enorme sprong vooruit in de ontwikkeling van onder andere pacemakers. Het succes van BIOTRONIKs innovatieve producten resulteerde uiteindelijk in de opening van de huidige fabriek, die zich nog altijd in Berlijn bevindt.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw heeft BIOTRONIK zich verder ontwikkeld, onder meer door diverse overnames en uitbreiding van activiteiten. Zo opende het fabrieken in Amerika, waar niet alleen productie plaatsvindt maar ook veel onderzoek wordt gedaan naar nieuwe technologieën om de producten te verbeteren. Daardoor en mede dankzij de ontwikkeling van nieuwe therapieën kon BIOTRONIK zowel binnen als buiten Europa blijven groeien. Zo werd eind jaren negentig in Zwitserland de nieuwe divisie Vasculaire Interventie opgericht en werden nieuwe vestigingen in Zuid-Amerika, Azië en Brazilië opgezet.

 

Groei

BIOTRONIK is de enige producent van pacemakers en ICD’s die volledig onafhankelijk van andere leveranciers van A tot Z zelfstandig een implantaat produceert. Door de ontwikkeling, productie en controle van ieder productonderdeel zelf uit te voeren kan het een optimale kwaliteit garanderen. Om de kwaliteit de hoogste prioriteit te geven, produceren we alleen in hightech landen zoals Duitsland, Zwitserland, Amerika en Singapore. Meer dan vijftien procent van alle medewerkers is werkzaam en verantwoordelijk voor een gedegen kwaliteit van de producten.

BIOTRONIK groeide in de laatste vijftien jaar wereldwijd van 2400 naar 5600 werknemers, allen werkzaam in onderzoek, ontwikkeling, productie, technische ondersteuning en verkoop. Deze groei is te danken aan het naleven van ons motto ‘Excellence for Life’, dat niet alleen staat voor het redden van levens maar vooral ook voor het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit bereiken we door nauw samen te werken met vooraanstaande medici en onderzoekers en door te luisteren naar de behoeften van de patiënt. Door deze nauwe samenwerking kunnen we efficiënt levensreddende producten van hoge kwaliteit ontwikkelen. Voor zowel de medische sector als voor de patiënt betekent ieder product weer een stap vooruit.

 

Monitoring

In 2001 was BIOTRONIK het eerste bedrijf ter wereld dat de behandelend arts in staat stelde de patiënt en zijn pacemaker/ICD-systeem continu te ‘bewaken’ via thuismonitoring. Deze innovatie heeft inmiddels verschillende belangrijke prijzen gewonnen. Continue bewaking heeft verschillende voordelen voor de patiënt én de arts. De patiënt wordt een hogere levenskwaliteit geboden door de zekerheid dat de arts constant een overzicht heeft van zijn of haar toestand en direct kan reageren op elke mogelijke verandering. Home monitoring helpt dus om onterechte therapieën (shocks) te voorkomen, door ervoor te zorgen dat men tijdig en adequaat kan reageren op mogelijke problemen. Bovendien heeft een belangrijke studie laten zien dat dagelijkse controle via thuismonitoring het sterfterisico in bepaalde patiëntengroepen verlaagt. Ook maakt home monitoring frequente technische controles van het systeem overbodig, wat betekent dat een patiënt minder vaak op nacontrole hoeft te komen.

De BioMonitor2 bouwt verder door op het baanbrekende home monitoring-systeem. De BioMonitor2 is een uniek apparaat dat onder de huid wordt geplaatst om ritmestoornissen en onverklaarbare wegrakingen op te sporen door continu een hartfilmpje (ECG) te maken. Door gebruik te maken van een grote elektrodeafstand, waardoor de individuele signalen goed kunnen worden onderscheiden, kan de BioMonitor2 een uiterst gedetailleerd hartfilmpje maken, dat vervolgens via home monitoring aan de arts kan worden gestuurd. De BioMonitor2 kan het hartritme over een langere tijd monitoren en zo de arts helpen de juiste diagnose te stellen voor de soms moeilijk te verklaren klachten van de patiënt.

 

Veilig onder MRI

Ontwikkelen is vooruitzien. De hedendaagse technologie ontspringt vaak uit gedachten van visionairs die jaren geleden ideeën hebben omgezet in technologie, zonder dat er voor die technologie onmiddellijk een toepassing was. Een voorbeeld hiervan is ProMRI. Jaren geleden is er al rekening gehouden met het feit dat onderzoeken met een MRI-scan een dagelijks fenomeen zouden zijn, en ook toegankelijk voor dragers van ICD’s of pacemakers. Tot voor kort was dit niet mogelijk. Inmiddels heeft BIOTRONIK een volledige reeks van ICD’s, pacemakers en elektroden ontwikkeld die onder strikte omstandigheden bijna alle MRI-onderzoeken toelaat ongeacht het type MRI-scanner. De pacemaker of ICD herkent zelf wanneer deze dicht bij een MRI-scanner is en schakelt zichzelf naar een veilige MRI-modus. Voor onze patiënten is het een geruststellende gedachte dat deze tot voor kort onbereikbare diagnostische onderzoeken nu ook voor hen toegankelijk zijn.

 

Closed Loop Stimulatie

Bewegingssensoren in pacemakers en ICD’s zorgen ervoor dat bij het ontbreken van aanpassing van de hartactiviteit bij lichamelijke inspanning het hartritme toch wordt verhoogd. Deze sensoren worden gestuurd door de mate waarop de patiënt zich beweegt tijdens inspanning. In sommige situaties is namelijk een verhoogd hartritme nodig, omdat de patiënt zich lichamelijk of geestelijk inspant zonder dat hij of zij (zijn of haar bovenlichaam) daarbij voldoende beweegt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere fietsen in de stad, zwemmen, autorijden op een drukke autosnelweg of het kijken naar een spannende film of voetbalwedstrijd. In deze situaties moet het hartritme ook worden aangepast. Closed Loop Stimulatie is in staat deze behoefte te detecteren en het hartritme daaraan aan te passen. Deze uiterst gecompliceerde functie, die onder alle omstandigheden het natuurlijke hartritme nabootst om zo te garanderen dat elke patiënt zich constant goed voelt, in welke situatie dan ook, is een unieke innovatie. Ze leidt tot een merkbaar betere levenskwaliteit bij pacemaker- en ICD-patiënten die alleen BIOTRONIK aanbiedt.

 

Tweekamerfunctie

Niet iedere patiënt krijgt dezelfde ICD. Dit komt doordat er verschillende ziektebeelden zijn die elk een eigen specifieke behandeling nodig hebben. Momenteel zijn er ICD’s met één, twee of zelfs drie draden (elektroden) beschikbaar.

Deze draden hebben vaak een dubbele functie: ze kunnen iets waarnemen (hartsignalen) en iets afgeven (elektrische pulsen). Soms is het niet nodig om ook elektrische pulsen af te geven in de boezem (bovenkamer), maar wel om daar te kunnen waarnemen. Dit heeft een unieke nieuwe draad opgeleverd die in de boezem én de kamer signalen kan waarnemen en zo nodig in de kamer therapie kan afgeven. Deze draad – DX genoemd – kan een daarvoor aangepaste enkelkamer ICD (Ilivia DX) een tweekamer-ICD-functie geven. Het allergrootste voordeel hiervan is dat men slechts een enkele draad hoeft te implanteren en toch de voordelen van het waarnemen in zowel de boezem als de kamer behoudt.

 

Overige producten

Behalve implanteerbare systemen produceren wij ablatie- en diagnostische katheters. Tijdens een elektrofysiologisch onderzoek kan men met deze katheters de elektrische geleiding in het hart onderzoeken en sommige ritmestoornissen verhelpen. Voor een veilige en efficiënte energieoverdracht maakt BIOTRONIK gebruik van een gouden elektrodetip.

Om het hart tijdelijk te stimuleren en voor de overbrugging naar een permanente oplossing, zoals een pacemaker of ICD, is een externe pacemaker beschikbaar.

BIOTRONIK is tevens leverancier van hoogwaardige producten voor vasculaire interventies. Deze producten, ballonkatheters en stents (gaasjes die een bloedvat open kunnen houden) worden gebruikt tijdens dotterbehandelingen. Een van de recentste innovaties is de Magmaris, een metalen (magnesium) stent ofwel ‘scaffold’ genoemd, die binnen één jaar oplost, zodat er geen lichaamsvreemde stoffen achterblijven en het vat toch open blijft. Mocht er toch een noodzaak zijn om opnieuw een stent te plaatsten, dan geeft dit geen belemmeringen, omdat er geen materiaal meer aanwezig is. Tevens is er na een bepaalde tijd geen noodzaak meer om bloedverdunners te gebruiken.

 

Informatie

Aanvullende informatie is te vinden op de website van BIOTRONIK. Daar staat onder de tab ‘Patiënten’ alle informatie over de ziektebeelden, diagnose en behandelingen van hartziekten. Onder de tab ‘Reizen’ staan wereldwijd alle ziekenhuizen vermeld die bekend zijn met BIOTRONIK-producten.

Het kantoor van BIOTRONIK Nederland is gevestigd in Nijmegen. Hier zetten dertig mensen zich dagelijks in om Excellence for Life te garanderen.

www.biotronik.nl

Lees meer