BIOTRONIK

Sponsors stellen zich voor: BIOTRONIK

BIOTRONIK, een Europees familiebedrijf dat al 50 jaar staat voor kwaliteit en bij wie de patiënt steeds op de eerste plaats komt.

Henry van Dorst, Marketing Manager

 

In jaargang 2009 van wat toen nog ICD-journaal heette, hebben wij onze sponsors in de gelegenheid gesteld zich aan u voor te stellen en iets te vertellen over hun producten. Inmiddels zijn we vier jaar verder en in die tussentijd heeft de technische evolutie op het gebied van implantaten voor de behandeling van hartziektes, niet stilgestaan. Alle tijd dus voor een update van deze reeks artikelen. Als eerste komt de firma BIOTRONIK aan het woord

 

In 2013 viert BIOTRONIK zijn 50ste verjaardag. Sinds 1963 staat voor ons de veiligheid en gezondheid van de patiënt voorop. Om deze te garanderen werken we nauw samen met de medische sector, universiteiten en onderzoekers. Zo kennen we de exacte behoeften van patiënten én artsen en kunnen we hier adequaat op reageren. Deze manier van werken heeft zijn vruchten afgeworpen: 50 jaar na oprichting is BIOTRONIK met zijn 5600 werknemers aanwezig in meer dan 100 landen in alle vijf de continenten.

 

BIOTRONIK is in 1963 opgericht in Duitsland door de fysicus Max Schaldach en de Ingenieur Otto Franke nadat zij de eerste pacemaker hadden ontwikkeld (foto rechts). Daarna hielden ze zich voornamelijk bezig met het verlengen van de levensduur van het apparaat door het verbeteren van de batterijtechnologie, de eerste van vele baanbrekende vernieuwingen. In 1976 werd Dr. Schaldach benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Erlangen. Dat betekende een enorme sprong vooruit in de ontwikkeling van onder andere pacemakers. Het succes van BIOTRONIK’s innovatieve producten resulteerde uiteindelijk in de opening van de huidige fabriek die zich nog altijd in Berlijn bevindt.

 

In de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw heeft BIOTRONIK zich verder ontwikkeld, onder meer door diverse overnames en uitbreiding van activiteiten. Zo opende de firma fabrieken in Amerika waar, naast productie, veel onderzoek wordt gedaan naar nieuwe technologieën om de producten te verbeteren. Daardoor en mede dankzij de ontwikkeling van nieuwe therapieën kon BIOTRONIK zowel binnen als buiten Europa blijven groeien. Zo werd eind jaren ’90 in Zwitserland de nieuwe divisie 'vasculaire interventie' opgericht en werden nieuwe vestigingen in Zuid-Amerika, Azië en Brazilië opgezet.

 

BIOTRONIK is de enige producent van pacemakers en ICD’s die - volledig onafhankelijk van andere leveranciers - van A tot Z zelfstandig een implantaat produceert. Door de ontwikkeling, productie en controle van ieder productonderdeel zélf uit te voeren, kan BIOTRONIK een optimale kwaliteit garanderen.

 

Ons bedrijf

De 5600 werknemers die het bedrijf nu telt (negen jaar geleden waren het er nog maar 2400) zijn werkzaam in onderzoek, ontwikkeling, productie, technische ondersteuning en verkoop. Deze groei is te danken aan het naleven van ons motto: ‘Excellence for Life.’ Dat staat niet alleen voor het redden van levens maar vooral ook voor het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit bereiken we door nauw samen te werken met vooraanstaande medici en onderzoekers en door te luisteren naar de behoeften van de patiënt. Op deze manier kunnen we efficiënt levensreddende producten van hoge kwaliteit ontwikkelen. Voor zowel de medische sector als voor de patiënt betekent ieder product een stap vooruit.

 

BIOTRONIK Home Monitoring®

Als één van de eerste bedrijven in de wereld is BIOTRONIK in 2001 begonnen met het continu ‘bewaken’ van de pacemaker- of ICD-patiënt via het systeem BIOTRONIK Home Monitoring® (foto rechts); een innovatie die inmiddels verschillende belangrijke prijzen heeft gewonnen. Deze continue bewaking heeft verschillende voordelen zowel voor de patiënt als voor de arts. Het systeem biedt de patiënt een hogere kwaliteit van leven door de zekerheid dat de arts constant een overzicht heeft van zijn of haar toestand en direct kan reageren op elke verandering in het hartritme en de mogelijke problemen die dat veroorzaakt. Onterechte therapieën (shocks) kunnen zo worden voorkomen. Ook maakt Home Monitoring frequente visuele controles van het systeem overbodig. Dat betekent dat een patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft.

 

BioMonitor®

Ons nieuwste product, de BioMonitor (foto rechts), is een verdere uitbouw van en aanvulling op het Home Monitoringsysteem. Het is een uniek apparaat dat onder de huid wordt geïmplanteerd en dat dient om ritmestoornissen en onverklaarbare wegrakingen op te sporen door continu een hartfilmpje (ECG) te maken. Door gebruik te maken van drie individuele signalen kan de BioMonitor het hartritme uiterst gedetailleerd registreren. Vervolgens kan het filmpje via Home Monitoring ® naar de arts worden gestuurd. De BioMonitor kan het hartritme over een langere tijd monitoren en zo de arts helpen bij het stellen van een juiste diagnose over de oorzaak van soms moeilijk te verklaren klachten van de patiënt.

 

 

ProMRI®

Ontwikkelen is vooruitzien. De hedendaagse technologie ontspruit vaak aan gedachten van visionairs die jaren geleden ideeën hebben omgezet in technologie, zonder dat daarvoor onmiddellijk een toepassing was. Een voorbeeld hiervan is ProMRI. Al lang werd rekening gehouden met het feit dat onderzoeken met een MRI-scan een dagelijks fenomeen zouden zijn, ook voor dragers van ICD’s of pacemakers. Tot voor kort was dit niet mogelijk. Inmiddels heeft BIOTRONIK als eerste producent een volledig gamma van ICD’s, pacemakers en elektroden ontwikkeld die onder strikte omstandigheden MRI-onderzoeken toelaten. Voor onze patiënten is het een geruststellende gedachte dat deze, tot voor kort onbereikbare diagnostische onderzoeken, nu ook voor hen toegankelijk zijn.

 

 

 

Lumax 740 ProMRI ICD’s

(klik op afbeelding voor grotere weergave)

 

 

 

 

 

Closed Loop Stimulatie

Normaal gesproken loopt het hartritme op bij elke lichamelijke of geestelijke inspanning maar er zijn hartpatiënten bij wie dat niet gebeurt als het bovenlichaam niet voldoende beweegt. Het gevolg is dat ze zich dan niet happy voelen omdat het hart niet de energie afgeeft die vereist is. Bewegingssensoren in pacemakers en ICD’s vangen dit op door het ritme aan te passen maar het nadeel is dat die alleen functioneren als het bovenlichaam ook inderdaad beweegt. Bij het kijken naar een spannende voetbalwedstrijd bijvoorbeeld reageren ze dus niet. BIOTRONIK heeft daar een unieke oplossing voor gevonden: de 'Closed Loop Stimulatie' (CLS). CLS staat voor een uiterst gecompliceerde functie die onder alle omstandigheden het natuurlijke hartritme nabootst om zo te garanderen dat elke patiënt zich constant goed voelt, in welke situatie dan ook. Deze uitvinding leidt tot een merkbare betere levenskwaliteit bij pacemakerpatiënten en in de toekomst ook bij ICD-dragers.

 

Enkelkamer ICD met een tweekamer functie

Niet iedere patiënt krijgt dezelfde ICD. Dit komt omdat er verschillende ziektebeelden zijn die elk een eigen specifieke behandeling nodig hebben. Momenteel zijn er ICD’s met één, twee of zelfs drie draden (elektroden) beschikbaar. Deze draden hebben vaak een dubbele functie. Ze kunnen iets waarnemen (hartsignalen) en iets afgeven (elektrische pulsen). Soms is het niet nodig om ook in de boezem elektrische pulsen af te geven maar wel om daar extra te kunnen waarnemen. Daarom heeft BIOTRONIK een nieuwe draad ontwikkeld die kan waarnemen in de boezem en de kamer en therapie kan geven in de kamer. Dankzij deze draad – ‘DX’ genoemd – kan een aangepaste enkelkamer-ICD (Lumax DX) dezelfde functie vervullen als een tweekamer-ICD. Het allergrootste voordeel hiervan is dat men slechts een enkele draad hoeft te implanteren.

 

Andere producten

Behalve implanteerbare systemen, produceren wij ablatie- en diagnostische katheters. Tijdens een elektrofysiologisch onderzoek kan men met deze katheters de elektrische geleiding in het hart onderzoeken en sommige ritmestoornissen verhelpen. Om het hart tijdelijk te stimuleren en voor de overbrugging naar een permanente oplossing, zoals een pacemaker of ICD, is een externe pacemaker beschikbaar.

 

Naast producten op het gebied van hartritmestoornissen is BIOTRONIK producent van materialen die gebruikt worden bij dotteringrepen zoals ballonkatheters en stents, gaasjes die een bloedvat open kunnen houden. Nieuw op dit gebied is het 'DREAMS' project. Daarbij lost een metalen stent na verloop van tijd op zodat er geen lichaamsvreemde stoffen achterblijven en het vat toch open blijft. Mocht er toch een noodzaak zijn om opnieuw een stent te plaatsten, dan geeft dit geen belemmeringen omdat er geen materiaal is achtergebleven.

 

 

 

Stent voor in een kransslagader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot

Meer informatie over ons bedrijf kunt u vinden op onze website: http://www.biotronik.nl. Op deze website staat onder de tab 'patiënten' alle informatie over ziektebeelden, diagnose en behandeling van hartziektes. Bovendien staan wereldwijd alle ziekenhuizen vermeld die bekend zijn met BIOTRONIK producten.

 

Het kantoor van BIOTRONIK Nederland is gevestigd in Nijmegen. Hier zetten zich dagelijks 30 mensen in om "Excellence for Life" te garanderen. Voor ons adres, zie: www.biotronik.nl