Nieuws

Primeur voor hartpatiënten: pacemakers beter en makkelijker geplaatst

Door Redactie STIN

2 mei 2017

Artsen van het UMC Utrecht hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om een pacemaker te plaatsen. Het aanbrengen kan daardoor preciezer en de zorgkosten gaan flink omlaag.

Het aanbrengen van een pacemaker is een klus waarbij het op nauwkeurigheid aankomt. Een minuscule stroomdraad moet precies achter het hart langs worden aangelegd. Bij een op de drie patiënten lukt dat niet helemaal.

Nieuwe 3D-techniek

Het UMC Utrecht heeft nu een nieuwe techniek ontwikkeld: met 3D-beelden kunnen artsen exact bepalen waar de draden van de pacemaker moeten komen. Daarover schrijft de Volkskrant. De pacemaker zal daardoor sneller en beter kunnen worden aangelegd. De kans dat het apparaat werkt, wordt daarmee groter.
Cardioloog Mathias Meine is positief over de 3D-techniek: "Tot nu toe keek ik vooraf naar de MRI-beelden van een hart en maakte ik in mijn hoofd een plaatje van de ingreep. Nu zie ik tijdens de operatie waar ik moet zijn."

Goedkoper

De cardioloog vervolgt: "Het is een groot voordeel voor de patiënten én voor de zorgverlener: de procedure is korter en eenvoudiger, de röntgenstralingsbelasting neemt af, en het resultaat is beter. Hierdoor verbeteren de klinische vooruitzichten en de kwaliteit van leven én worden er aanzienlijke kosten bespaard.”
In het UMC Utrecht zijn de afgelopen weken al vijf patiënten succesvol met de nieuwe 3D-methode geholpen.

Hartfalen

Volgens de Hartstichting krijgen in Nederland elk jaar meer dan 25.000 mensen de diagnose hartfalen. Hartfalen kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een hartinfarct, hoge bloeddruk of hartritmestoornissen.
Er zijn bijna 142.000 mensen met hartfalen in Nederland, waarvan 85 procent ouder is dan 65 jaar. Jaarlijks sterven er bijna 7.000 patiënten aan de gevolgen van deze aandoening. Ongeveer 35 procent van de patiënten komt in aanmerking voor een pacemaker.

 

Bron: RTL Nieuws

Terug naar overzicht