Nieuws

Hart modern varken ziektemodel diastolisch hartfalen

Door Redactie STIN

24 februari 2017

De groei van het hart van het hedendaagse varken is de afgelopen tientallen jaren achtergebleven bij de lichaamsgroei. De bevindingen hebben indirect raakvlakken op de mens. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Erasmus UMC.

Model
In de afgelopen vijftig jaar is het lichaamsgewicht van het varken sterk toegenomen. De groei van het hart daarentegen bleef achter. Doordat de dieren de meeste tijd slapend doorbrengen hebben ze weinig lichaamsbeweging. Dat veroorzaakt veranderingen in de hartspier en verhoogt de bloeddruk. De daarmee afgenomen pompfunctie van het hart brengt zeugen regelmatig in problemen bij het werpen van biggen.
De onderzoeker linkt hart- en bloeddrukveranderingen bij varkens met die bij zwaarlijvige mensen met diastolisch hartfalen. Zware varkens kunnen wellicht gebruikt worden als ziektemodel bij het onderzoek naar hartfalen bij mensen met zwaar overgewicht. Wanneer daar meer kennis over beschikbaar komt kunnen het risico en de behandeling voor patiënten met diastolisch hartfalen in de toekomst wellicht beter ingeschat worden.

Lees meer 

Bron: erasmusmc

Terug naar overzicht