Dragers

Ria van den Berg, ICD-draagster van het eerste uur (oktober 2009)

Dineke van Slooten

In ICD-Journaal 2009/2 waarin wij aandacht besteedden aan het heuglijke feit dat het 25 jaar geleden was dat de eerste ICD in Nederland werd geïmplanteerd, deden wij een oproep om in contact te komen met ICD-dragers uit de jaren 1984-1990. Vrij snel na het verschijnen van het nummer werden wij benaderd door Ria van de Berg uit Assen. Bij haar werd in 1989 door cardiochirurg dr. Bakker een ICD geïmplanteerd in het Academisch Ziekenhuis Utrecht, zoals het UMCU toen nog heette. Dineke van Slooten ging voor de redactie bij haar op bezoek. 

 

In 1989 kreeg Ria een hartinfarct. Gelukkig kon zij zelf de huisarts nog bellen. Voordien had zij nooit eerder hartklachten gehad. De cardioloog adviseerde haar naar het Academisch ziekenhuis in Utrecht te gaan. Daar zou ze het beste geholpen kunnen worden.

 

Aanvankelijk werd er gekozen voor een behandeling met medicijnen, want Ria had last van ventrikel- fibrilleren. Helaas lukte het niet haar hart weer in het gareel te krijgen. De enige oplossing was het implanteren van een ICD maar dat was, toen al, een dure aangelegenheid en werd bovendien nog niet automatisch vergoed door de verzekeraars. Toch koos men in Utrecht - in die jaren nog de enige plaats waar ICD-implantaties werden gedaan - voor een ICD. Die eerste ICD's waren ongeveer 12x10 cm groot en werden in de buik geplaatst. Op het hart werden twee matjes bevestigd, welke via draden contact maakten met de ICD.

 

Al met al lag Ria vier weken in het ziekenhuis en hoewel het vreemd klinkt, het was voor haar niet alleen maar een nare periode. Tussen de bedrijven door werd er veel gelachen. Ook ging het personeel met de patiënten gezellig uitwandelen en thee drinken. Een ander leuk voorval dat ze zich herinnert is, dat ze van het verplegend personeel alleen maar onder de douche mocht als ze aan een stuk door haar hoogste lied zong. Omdat Ria aan de telemetrie "liep" mocht ze eigenlijk geen moment uit het oog worden verloren. Maar als ze beloofde het douchen "muzikaal" op te luisteren, wilde de dienstdoende verpleger wel over zijn hart strijken.

 

Twee dagen nadat Ria was thuisgekomen uit het ziekenhuis, kreeg ze haar eerste shock. Het was een bijzonder angstige gewaarwording. Gelukkig mocht zij rechtstreeks bellen met haar cardioloog en zo belandde zij al snel weer in het ziekenhuis. Daarna, nu inmiddels 20 jaar later, heeft zij nooit meer een shock gehad.

 

Autorijden was in die tijd voorgoed van de baan. Dat was voor Ria een regelrechte ramp want als je in het hoge noorden woont, wordt je mobiliteit wel erg beperkt als je geen gebruik kunt maken van de auto. Gelukkig kwam daar in het jaar 2000 verandering in en dat is volgens Ria mede te danken aan de inspanningen van de STIN.

 

Als ICD-draagster is Ria al snel één van de eerste vrijwilligers die de belangen van lotgenoten wil behartigen. Bij Hartenzorg, vereniging van hartpatiënten, de vroegere Federatie Hartenzorg, voelt ze zich als een vis in het water. Het directe contact van mens tot mens spreekt haar aan. Haar activiteiten als patiëntenbegeleidster heeft ze daarom tot op de dag van vandaag voortgezet. Vanuit haar woonplaats Assen is zij nog dagelijks een luisterend oor voor hartpatiënten uit de 3 noordelijke provincies. Haar ICD, inmiddels haar vijfde (zie foto boven) draagt zij nog steeds in de buik en zij voelt zich daar wel bij. Voor de controle daarvan rijdt Ria, die voor haar leeftijd nog zeer vitaal is, met de auto nog altijd naar Utrecht omdat ze prof.dr. Hauer, de cardioloog die haar eerste ICD liet implanteren, trouw wil blijven.

 

Het was een gezellig en informatief gesprek, waarvoor mijn dank aan Ria van den Berg.

Lees meer

Open archief (26 artikelen)