Dragers
Henk Nieuwenhuis (april 2017)

‘Door de ICD leid ik weer een gewoon leven’
tekst: Annette de Meijer, ICD-verpleegkundige Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht
Als redactielid van het STIN journaal is Henk Nieuwenhuis het hele jaar op pad voor het afnemen van interviews. Maar nu was hij zelf ‘het haasje’. Cordiaal, het tijdschrift van de WIBEN (Werkgroep ICD-Begeleiding en Elektrofysiologie Nederland), interviewde hem over zijn leven en over zijn activiteiten als STIN-vrijwilliger. Wij nemen dit artikel hier over.
Tegenover mij zit een gedreven man. Henk Nieuwenhuis is 74 jaar, maar dat zie je niet aan hem af. Gewerkt tot aan zijn zeventigste jaar, maar ook nu nog volop actief, onder andere als medewerker van het STIN journaal.
Opgeleid tot fysiotherapeut werkte Henk in het begin van zijn carrière bij diverse ziekenhuizen en revalidatiecentra. Later nam hij een fysiotherapeutpraktijk over in het Zeeuwse Tholen, waar Henk nog steeds met veel plezier woont.
Geïnspireerd door zijn zoon, die een aantal jaren in het buitenland had gewerkt, besloot Henk na veertig jaar de praktijk te verkopen en ontwikkelingswerk te gaan doen in Papoea-Nieuw-Guinea. Na de tsunami daar waren veel mensen ernstig gewond geraakt door de scherpe bamboepalen, waarvan de lokale woningen gebouwd zijn.
Op het punt van vertrekken krijgt Henk plotsklaps een hartinfarct. Stop. Klaar. Over. Geen nieuw avontuur, geen Papoea-Nieuw-Guinea, geen mensen helpen.
Bikkel
Helaas werd het infarct eerst niet als zodanig herkend, maar omdat de conditie van Henk steeds slechter werd, vonden toch cardiologische onderzoeken plaats. Henks klachten werden veroorzaakt door een lekkende klep. Twee operaties later was hij aardig hersteld, maar mede vanwege verzekeringstechnische redenen bleef ontwikkelingswerk toch buiten bereik.
Dus dan toch naar maar een poosje doorwerken in de fysiotherapie, tot zijn zeventigste jaar. Ik kijk weer naar de man die voor me zit. Uiterlijk onbewogen doet hij zijn verhaal. ‘Ja’, zegt hij, ‘ik vond het erg hoor, maar je moet toch door.’ Hebben al die jaren in Zeeland zijn rustige karakter nóg nuchterder gemaakt? Ik voel groot respect voor deze bikkel.
Het verhaal is nog niet klaar. Henk was aan het werk op het stembureau. Had ik al gezegd dat stilzitten niets voor Henk is? Zonder waarschuwing een VT (ventriculaire tachycardie, een gevaarlijk snel ritme in een van de hartkamers). ‘Het licht ging uit’, zegt Henk. Gelukkig waren een bedrijfshulpverlener en een ambulance dichtbij.
Vrijwilliger
Weer naar de cardioloog, die een ICD voorstelt. Henk heeft daar nog nooit van gehoord, maar ja: ‘Je moet door, hè?’
Na een succesvolle en tamelijk pijnloze implantatie, ook postoperatief, draagt Henk nu alweer tien jaar zijn ICD. ‘Ik heb in die tijd drie shocks gehad, één keer tijdens het skiën. Alsof je schrikdraad beetpakt, maar dan ín je lijf. Er is geen twijfel over mogelijk, hoor. Je weet echt dat je een shock hebt gehad. Maar de ICD geeft me wel een gevoel van veiligheid. Een shock betekent dat de ICD zijn werk doet.’
Mede door zijn ICD kan Henk grotendeels doen wat hij wil: hij golft, skiet in de winter en is in de zomer te vinden op zijn zeilboot. Daarnaast is hij alweer jarenlang als vrijwilliger actief voor de STIN: hij geeft voorlichting, verzorgt presentaties, onderhoudt contacten met ziekenhuizen en voert gesprekken met andere ICD-dragers en lotgenoten.
Praat erover
Gevraagd naar zijn belangrijkste tip voor ICD-dragers zegt Henk: ‘Praat erover. Met andere ICD-dragers, met je familie. Over je zorgen, over de ervaring met shocks, maar ook over het einde van het leven. Wat als je niet meer wilt, maar je ICD je in leven houdt?’ Het laatste is een gevoelig onderwerp en Henk merkt dat dit lastig bespreekbaar is. Niet alleen met familieleden, maar ook in het ziekenhuis.
Al met al is Henk zeer tevreden met zijn ICD. Terwijl ik het interview aan het uitwerken ben, krijg ik nog een telefoontje van Henk. ‘Ik heb er nog even over nagedacht’, zegt hij ‘schrijf er maar bij: “Door de ICD leid ik weer een gewoon leven”.’ Waarvan akte.
Lees meer
- Wil Derks (mei 2018)
- Nanno Nanninga (oktober 2017)
- Henk Nieuwenhuis (april 2017)
- Peter van Maurik
- Annelies Kalisvaart (april 2017)
- Jeanny Jenniskens (oktober 2016)
- Wilco Zwiersen
- Ton de Werdt
- Bert Klippel (januari 2016)
- Rob en Louise Baijens
- Bert Luijendijk (januari 2016)
- Gerard van Broekhuijsen (oktober 2015)
- Bas Hendriksen (oktober 2015)
- Greet Bethlehem (oktober 2015)
- Hans Ouwens (oktober 2015)
- Hans Scheffer (april 2015)
- Herman Schut (januari 2015)
- Wilco van Barneveld
- Annelies de Haas (oktober 2014)
- Marcel van de Meulegraaf (juli 2014)
- Jason van der Burgt (april 2014)
- Henk van Druten (april 2013)
- Jaap Hoek, drie generaties met ICD (januari 2013)
- Wim Woltjer (juli 2012)
- Marije van Leeuwen (april 2012)
- Marja Bouwmeester (januari 2012)
- Leo Peters (oktober 2011)
- Marcel Samuels (oktober 2011)
- Edgar Schouten (juli 2011)
- Esther Kwakernaak- Buijs (januari 2011)
- Cor Burggraaf (oktober 2010)
- Riky Verberne: Wandelen is goed voor je gezondheid (juli 2010)
- Riet Eygelshoven (april 2010)
- Thei Jenniskens (januari 2010)
- Th. Zuiker (januari 2010)
- Ria van den Berg, ICD-draagster van het eerste uur (oktober 2009)
- Dieny van der Steen (oktober 2009)
- Charlotte Hagting (januari 2009)
- Charlotte en Dick Marsman (oktober 2008)
- Marian Verheij (juli 2008-reactie februari 2009)
- Dinie Elburg (oktober 2007)
- Bianca Huijbrechts (juli 2007)
- Frank Weijers (januari 2007)
- Hans Welling (januari 2007)
- Claudia Witters (november 2006)
- Lucel Gallé (juli 2006)
- Frans Mol (april 2006)
- Petra Westerhof (augustus 2005)
- Wim Diemer (december 2005)
- Dick Benkhard (november 2005, vervolg juli 2012)
- Marian Verheij-de Keijzer (oktober 2005)
- Marianne Kuijpers (juli 2005)
- Harry Oosterhuis (april 2005)
- Arie Susan (maart 2005)
- Herman Somberg (november 2004)
- Enno Achterhof (maart 2004)