Medische verhalen
ICD’s en het risico op infecties (oktober 2012)

Kans dat zich een infectie voordoet, is erg klein
Drs. Richard Derksen, hartritmecardioloog/elektrofysioloog Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem
Op www.medischcontact.nl lazen wij in een artikel van auteur Twan van Venrooij: ‘Het komt steeds vaker voor dat geïmplanteerde apparaten ter voorkoming van hartproblemen ontstoken raken. Tussen 1993 en 2008 is er een stijging geweest met 210 procent, schrijven onderzoekers, hoewel daarbij moet worden opgemerkt dat dit nog steeds een relatief zeldzame complicatie is met een incidentie van 1,14 per 1000 ‘apparaatjaren’. Gezien het toenemende aantal mensen bij wie een pacemaker of ICD wordt geïmplanteerd, is het echter belangrijk om meer te weten te komen over preventie van deze ernstige complicatie’. We kunnen ons voorstellen dat pacemaker- en ICD-dragers schrikken als ze zo’n publicatie lezen en daarom hebben we onze medisch adviseur, drs. Richard Derksen gevraagd een artikel aan dit onderwerp te wijden.
Een infectie waarbij de ICD is betrokken, is een vervelende zaak omdat dit probleem meestal alleen is op te lossen door de ICD en de draden naar het hart in zijn totaal te verwijderen. Dit is natuurlijk erg belastend voor de patiënt en niet zonder risico's. Met name het verwijderen van de draad kan belangrijke complicaties geven. Bovendien moet tijdens de periode dat de patiënt geen ICD heeft, voor een veilige situatie worden gekozen. Meestal houdt dit in dat hij wordt opgenomen in het ziekenhuis waar zijn ritme continu in de gaten wordt gehouden. Zodra de patiënt hersteld is van de infectie, kan een nieuw ICD-systeem worden ingebracht, het liefst op een andere plaats dan waar de oorspronkelijke ICD zich bevond. Het is daarom erg belangrijk om een infectie te voorkomen.
Wat is een infectie eigenlijk? Meestal luidt het antwoord: ‘een ontsteking’. Toch betekent dat woord iets anders. Beide begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Een ontsteking kan in ieder orgaan voorkomen en je spreekt van een ontsteking wanneer er sprake is van een aantal verschijnselen zoals pijn, zwelling, roodheid, warmte en het niet meer normaal kunnen gebruiken van het lichaamsdeel. Een ontsteking is feitelijk de afweerreactie van het lichaam op een ziektebrenger. Een ontsteking kan zich bijvoorbeeld voordoen in geval van een afstotingsreactie of door groei van micro-organismen, zoals bacteriën. Wanneer nu een ontsteking door micro-organismen wordt veroorzaakt, spreken we van een infectie.
In het geval van een infectie aan een ICD-systeem, zeker wanneer deze zeer omvangrijk is, zal een behandeling met antibiotica niet afdoende zijn. Een antibiotische behandeling maakt de micro-organismen wel dood maar als het een ICD betreft - en dat geldt voor veel lichaamsvreemde materialen - komt de antibiotica niet op alle plaatsen. Zo kan het tijdens zo’n behandeling tijdelijk wel beter gaan, maar als bacteriën overleven, groeien ze aan en steekt de infectie zijn kop weer op. Dat is de reden waarom het systeem moet worden verwijderd. Je krijgt de ICD en draden nooit helemaal schoon.
Micro-organismen zitten overal op en in het lichaam. U wilt niet weten hoeveel miljoenen bacteriën er bijvoorbeeld in de darmen zitten. Maar die horen daar en veroorzaken geen infectie. Ook op huid zitten bacteriën. Òp de huid is geen probleem maar erin of eronder betekent een infectie. Daarom worden er tijdens de implantatie van een ICD specifieke maatregelen genomen. Men werkt in een speciale operatiekamer. Het operatiepersoneel draagt speciale, schone kleding en haar en mond zijn met kapjes beschermd. Voordat de ingreep begint, wordt de huid bacterievrij gemaakt. Dit gebeurt allemaal om te voorkomen dat bacteriën in de wond komen, daar gaan groeien en later een infectie van buiten naar binnen veroorzaken.
Het kan ook gebeuren dat bacteriën, bijvoorbeeld uit de mond, in de bloedbaan komen. Normaal gesproken heeft het lichaam ook daar een afweermiddel tegen door de bacteriën simpelweg op te eten. Maar als de bacteriën desondanks kans zien om te groeien ontstaat er een bloedontsteking, in medische termen een sepsis. Zo’n sepsis kan onder meer de binnenbekleding van het hart, inclusief de draden van de ICD, infecteren en doen ontsteken. Tast de sepsis ook een of meer hartkleppen aan dan spreken we van een endocarditis. De ICD veroorzaakt de endocarditis niet zelf maar wordt erin betrokken.
De optelsom van alle lichaamsdelen die ontstoken zijn, bepaalt het verloop en de mogelijkheid van herstel van de ziekte. Een sepsis of endocarditis is dus een ernstig ziektebeeld. Wat de ICD betreft, geldt voor beide ziekten dat ze onder andere bestreden moeten worden met antibiotica en het verwijderen van het ICD-systeem.
Gelukkig komen infecties van de ICD weinig voor. Het percentage is minder dan 1% van het totale aantal implantaties.Maar gezien de gevolgen is iedere infectie er een te veel. Iedere keer wanneer een infectie zich voordoet, wordt er gekeken of er bij de implantatie iets ‘fout’ is gegaan, zodat herhaling kan worden voorkomen. Een infectie is een complicatie en alle complicaties worden in een register bijgehouden. Wanneer in een implanterend centrum het aantal infecties helaas toeneemt, zal ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg uitzoeken waarom dit gebeurt en corrigerend optreden.
Tot slot
Er vindt veel onderzoek plaats om pacemakers en ICD’s draadloos te maken. Een draadloos systeem zal naast andere voordelen de kans op een ontsteking en infectie kleiner maken omdat er dan minder lichaamsvreemd materiaal in het lichaam wordt ingebracht. Dit geldt ook voor een van de huidige ICD- systemen, de S-ICD of subcutane ICD, waarbij zowel de ICD als de shockdraden onder de huid worden geplaatst. Deze systemen kunnen natuurlijk ook een ontsteking veroorzaken, maar deze zal tot een ontsteking van de huid worden beperkt.
Uit onderzoek komt naar voren dat infecties aan een ICD-systeem weinig voorkomen, in minder dan 1% van de gevallen. Publicaties met een andere berichtgeving moeten kritisch worden bekeken. Ze veroorzaken onterecht onrust. Het aantal implantaties van ICD's en pacemakers neemt enorm toe en daarmee ook het aantal infecties. Maar procentueel blijft het aantal gelukkig onder de 1%.
Lees meer
- Nederlandse Hart Registratie van start
- Radiotherapie bij patiênten met een ICD
- 'Innoveren voor best mogelijke zorg'
- Cryo-ablatie succesvol bij boezemfibrilleren
- 'Hart 3.0 betreft regeneratie van de hartspier'
- 'ICD-controle dichtbij is patiëntvriendelijk'
- Hartspierziekte door eeuwenoud Fries foutje
- Impact van ICD bij maken van mammogram (okt. 2015)
- Specifieke problemen met ICD's bij kinderen
- Nieuwe antistollingsmiddelen
- Betere medicijnen voor antistolling verwacht
- Hartfunctie verbetert: ICD is niet meer nodig (apr
- Pacemakerbehandeling kan effectiever
- Wel of geen defibrillatietest tijdens ICD-implanta
- Medicijngebruik Brugada
- ICD steeds vaker MRI-bestendig (oktober 2014)
- Professor Pedro Brugada (juli 2014)
- Ablatietechniek uit de VS toegepast (april 2014)
- Complicaties bij implantaties (april 2014)
- Wat vinden ICD-dragers van remote monitoring?
- Een draadje in of op het hart. Wat is het verschil
- Verlaging van stralingswaarde tijdens ablaties een
- Stamceltherapie biedt mogelijk voedingsbodem voor
- De cardioloog-elektrofysioloog.
- Nieuwe antistollingsmiddelen. Het voor en tegen
- Cardiale contractiliteit modulatie
- Eerste draadloze pacemakers geïmplanteerd
- Cardiogenetica, een wetenschap in ontwikkeling
- De neurostimulator: een nieuwe behandeling voor pa
- Hart in drie dimensies (januari 2013)
- Atriumfibrilleren (oktober 2012)
- Met pacemaker of ICD in de MRI (oktober 2012)
- ICD’s en het risico op infecties (oktober 2012)
- Specialist in ontregelde ritmes (oktober 2012)
- Richtlijn Radiotherapie bij patiënten met een ICD
- Verschillen tussen vrouwen en mannen met een ICD?
- Uitbreiding indicatie bivent. pacemakers en ICD's
- Vervanging ICD niet altijd vanzelfsprekend. Een voorstel (april 2012)
- Goed nieuws over hart- en vaatziekten. Ontwikkelingen in diagnose en behandeling (april 2012)
- Primaire preventie tegen plotse hartdood met een ICD: heeft de oudere patiënt hier net zoveel voordeel van als de jongere? (januari 2012)
- MRI-scan in veel gevallen veilig voor pacemaker- en ICD-dragers (januari 2012)
- Strenge normen voor ziekenhuis dat ICD-implantaties uitvoert (oktober 2011)
- Hartfalen bij vrouwen (oktober 2011)
- Het steunhart als permanente behandeling van chronisch hartfalen: een nieuw tijdperk is aangebroken ( april 2011)
- Bewaking op afstand kan gemoedsrust bieden aan patiënten met recall-ICD draden (april 2011)
- ICD-implantaties bij kinderen (april 2011)
- Studie concludeert: In Amerika worden veel ICD's onterecht geïmplanteerd (april 2011)
- Bij wie hapert het hart? (januari 2011)
- STIN en telecardiologie - een standpunt-bepaling vanuit het perspectief van de ICD-drager (januari 2011)
- Is primaire preventie door implanteerbare cardioverter defibrillatoren "shockproof" of zinvol? (oktober 2010)
- De toenemende rol van telecardiologie bij de behandeling van hartziekten en de gevolgen daarvan voor behandelaar en patiënt (april 2010)
- Hartritmestoornissen? Trek een defibrillator aan! (januari 2010)
- Maatwerk in het VU medisch centrum. Individueel maatwerk voor patiënten met hartfalen en Cardiale Resynchronisatie Therapie (januari 2010)
- Erfelijkheidsonderzoek naar oorzaak van plotse hartdood (juli 2009)
- Beëindigen van ICD-therapie: een optie? (januari 2009)
- De geheimtaal van het elektrocardiogram (januari 2009)
- De NYHA-classificatie (oktober 2008)
- Kastje voor kinderhart (oktober 2008)
- Orde in de chaos, deel 1: Boezemritmestoornissen (mei 2008)
- Orde in de chaos, deel 2: Kamerritmestoornissen (mei 2008)
- Erfelijkheidsonderzoek en de gevolgen voor ICD-indicaties (oktober 2007)
- Bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij ICD-draagsters (oktober 2007)
- Waarom sterven jonge sporters plots aan een hartstilstand? (oktober 2007)
- ICD-implantaties bij kinderen (april 2007)
- Vraagtekens bij de veiligheid van de implanteerbare cardioverter en defibrillator: de recall procedures (januari 2007)
- Hartritmestoornissen bij duursporters (november 2006)
- ICD-draagster en zwangerschap (juli 2006)
- Wij waren ICD-draagster tijdens onze zwangerschap (Redactie juli 2006)
- Stilstaan door hyperactiviteit (januari 2006)
- De implanteerbare cardioverter en defibrillator: van alleen een shock naar volledig therapieplatform: de toekomst (juli 2005)
- De ICD: Levensredder bij uitstek (november 2004)
- Implantatie van de ICD: onder narcose of met plaatselijke verdoving (juli 2003)