Nieuws

Eerste harttransplantatie vijftig jaar geleden

Door Redactie STIN

5 december 2017

Vijftig jaar geleden op 3 december 1967 werd de eerste harttransplantatie uitgevoerd. De operatie vond plaats in Kaapstad met een team van dertig artsen onder leiding van chirurg Christiaan Barnard.


Wachtlijst

In Nederland kreeg op 23 juni 1984 de eerste patiënt een donorhart. Volgens de Transplantatiestichting zijn dit jaar tot nu toe tweeëndertig harttransplantaties uitgevoerd. Bijna tweehonderd Nederlandse donoren stonden hun hart af na hun dood. Niet alle harten voldoen aan de strenge eisen voor transplantatie zodat uiteindelijk minder dan twintig procent kan worden gebruikt. Een hartdonor mag niet ouder zijn dan vijfenzestig jaar. Honderdtien mensen staan op de wachtlijst voor een nieuw hart. Dat is negen meer dan vorig jaar.

 

Soms een alternatief

Sinds kort kunnen bepaalde patiënten op een aantal ziekenhuislocaties een steunhart krijgen. Dit is een mechanische pomp die de pompfunctie van het hart ondersteunt of overneemt. Alhoewel de toepassing hiervan nog in ontwikkeling is vinden artsen dit een veelbelovende techniek.

 

Lees meer    

 

Bron: nationale zorggids

Terug naar overzicht