Nieuws

Nieuwe variant operatie succesvol bij ernstig boezemfibrilleren

22 juni 2016

Cardiologen en chirurgen in het AMC zijn erin geslaagd een operatie bij boezemfibrilleren sterk te verbeteren. Een jaar na de ingreep is 86% van de patiënten klachtenvrij. Dat blijkt uit onderzoek van Sébastien Krul. De Hartstichting steunde het onderzoek waar Krul vandaag op promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Cardiologen isoleren de longaders al langer door middel van een katheterablatie. Daarbij brengt de cardioloog van binnenuit, via de lies, met een katheter kleine littekens op de longaders aan. Deze ingreep is echter lang niet altijd succesvol. Bij 64% van de patiënten met ernstig boezemfibrilleren keert de ritmestoornis na een jaar weer terug.

De verbeterde operatie is een uitkomst voor mensen met ernstig boezemfibrilleren, bij wie medicijnen en bestaande ingrepen vaak onvoldoende helpen.


Verbeterde operatie

Bij de verbeterde operatie behandelen artsen het hart van buitenaf, via kleine openingen tussen de ribben. De chirurg brengt een groot litteken aan op de longaders. Dit blokkeert elektrische signalen naar de boezems die boezemfibrilleren veroorzaken.

Tijdens de procedure meet de cardioloog de elektrische signalen in het hart. Zo stelt hij direct vast waar de chirurg het beste het litteken aan kan brengen en of het litteken de elektrische signalen goed blokkeert. Het hoge succespercentage lijkt te danken aan deze samenwerking tussen de chirurg en de cardioloog.


Verwijderen hartoortje

Tijdens de door Krul onderzochte ingreep verwijdert de chirurg ook het hartoortje. Dit aanhangsel dat aan de boezems vastzit is vaak een bron van bloedstolsels. Als deze stolsels met de bloedstroom doorschieten naar de hersenen, kunnen zij daar een herseninfarct veroorzaken.


Omvang van het probleem

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, waarbij de hartslag onregelmatig en meestal te hoog is. Ongeveer 300.000 mensen in Nederland hebben boezemfibrilleren. Vaak begint de hartritmestoornis ongemerkt met korte aanvallen die vanzelf overgaan. Zonder ingrijpen raakt het hartritme na verloop van tijd meestal blijvend verstoord. De hartritmestoornis kan ernstige gevolgen hebben, zoals een herseninfarct en hartfalen.


Onderzoek naar hartritmestoornissen

Onderzoek naar hartritmestoornissen heeft topprioriteit bij de Hartstichting. We willen boezemfibrilleren eerder en beter behandelen.


Bron:Hartstichting

Terug naar overzicht